menu

Ervaringen van veehouders met automatisch voersysteem

Minder restvoer met Triomatic automatisch voersysteem

  • Bedrijf: Maatschap Deiman-Ottens
  • Aantal koeien: 530, waarvan 250 melkkoeien (waaronder 30 droge koeien), 180 stuks jongvee en 100 stiertjes.
  • Aantal voerbeurten per dag: 34, verdeeld over de verschillende groepen: 20 voor de melkkoeien, 4 voor de droge koeien (twee groepen), 7 voor het jongvee (vier groepen) en 3 voor de stieren.
  • Voersysteem: Triomatic T30 voerkeuken met WP 2 300 voerrobot

 

Omdat het steeds lastiger wordt om goed personeel te vinden is de familie Deiman volledig overgegaan op automatisering. Naast een melkveebedrijf heeft de familie ook een akkerbouwtak met ongeveer 100 hectare. Ze doen vrijwel al het werk zelf dus ze willen graag met beperkte arbeid het werk rondkrijgen.

Deze enorme capaciteit haal je anders niet

Voor het voeren van de koeien hebben ze gekozen voor het Triomatic automatisch voersystseem. Een behoorlijke tijdwinst, aldus Jan Hendrik Deiman: "We vullen de bunkers elke dag en dat is het enige werk eigenlijk. De voerrobot voert maar liefst 34 keer per dag en veegt elk uur het voer aan. Dat betekent dat hij wel 40 keer per dag de stal doorgaat. Deze enorme capaciteit haal je anders nooit, ook niet met een vergelijkbaar voersysteem. De Triomatic robot mengt terwijl hij naar de juiste groep koeien rijdt zodat hij gelijk kan beginnen met uitdoseren nadat ie gevuld is. Dat is pure tijdwinst. "
 

Je hebt er weinig werk mee

"We hebben gekozen voor het bunkersysteem van Trioliet. Bunkers waar het voer los ingegooid wordt. Het is in feite een eenvoudig systeem waar het voer los in komt te liggen. We hebben 5 bunkers voor het voer. Er zit een bodemketting in en twee walsen. Je hebt er weinig werk mee. En we merkten al snel dat we veel minder restvoer hebben. Dat betekent dat al het geleverde voer door de koeien wordt opgegeten."

Robot kan scheef onder de rail rijden om aan beide kanten te voeren

Hoewel ze een nieuwe stal hebben laten bouwen voert de robot ook in de oude stal. "In de nieuwe stal hebben we een smalle voergang van ongeveer 3 meter, daar kan de robot gemakkelijk overheen. Maar in de bestaande stal waar de voerpaden 4,5 meter breed zijn, kan de robot ook aan beide zijden voeren d.m.v. van off-set, waardoor ie scheef onder de stroomrail kan rijden."

 

Naar Triomatic voersystemen

Stel een vraag