Ervaringen van veehouders met automatisch voersysteem

Familie Mulder over hun Triomatic automatisch voersysteem

Nik en Harry Mulder

"De koeien zijn gezond en tevreden, dat merk je vooral aan de rust in de stal. Bovendien bespaart het enorm veel tijd. Eerder was ik minstens twee uur per dag aan het voeren. Nu kost het me hooguit een half uur."

Sinds begin 2015 rijdt er een voerrobot in de stal van de familie Mulder uit Wijhe. Het gaat om de Triomatic WP 2 300 rijdende robot in combinatie met de Triomatic T30 voerkeuken. De familie is tevreden over het nieuwe systeem. “Alles functioneert zoals het moet. De koeien zijn gezond en tevreden, dat merk je vooral aan de rust in de stal. Bovendien bespaart het enorm veel tijd. Eerder was ik minstens twee uur per dag aan het voeren. Nu kost het me hooguit een half uur. Een forse besparing dus. Tijd die ik goed kan gebruiken”, zegt Nik Mulder.

Het Triomatic T30 automatisch voersysteem draait inmiddels ruim anderhalf jaar op het bedrijf van Mulder. De robot voert in de nieuwe stal vijf verschillende groepen, waarbij de twee productiegroepen, samen 175 melkkoeien, beide tien keer per dag vers voer aangeboden krijgen. Inmiddels is de stal voor het jongvee ook gereed en rijdt de voerrobot ook buiten op het erf tussen beide stallen. De robot wordt geleid door een stroomrail, zo is hij continu voorzien van stroom en kan de robot niet van zijn route afwijken. De voerkeuken van de familie Mulder bestaat uit vijf bunkers waarin mais, gras en graszaadhooi wordt opgeslagen en een RVS vijzeldoseerbunker voor bijproducten. Het systeem werkt volgens het ‘first-in-first-out’ principe, het voer dat als eerste geladen wordt, wordt ook als eerste gevoerd. Harry Mulder : “Er ligt altijd vers voer aan het hek en daardoor is er veel activiteit in de stal. De koeien benutten het voer optimaal wat resulteert in gezondere en productievere koeien. Bovendien laadt het systeem zeer nauwkeurig, er kan tot op 1-2 kg gram nauwkeurig worden geladen, zelfs bij kleine rantsoenen.”

Vader Harry (58) en zoon Nik (29) runnen het bedrijf samen. In 2011 besloten ze een nieuwe stal te laten bouwen. “Op dat moment hadden we 125 koeien, maar we wilden in de toekomst verder kunnen uitgroeien naar 210 melkkoeien. Het was een heel traject, we kwamen voor veel keuzes te staan. Zo ook voor de keuze van het voersysteem. Voorheen werkten we met een Triomix zelfladende voermengwagen. Een prima machine, maar met te weinig capaciteit voor de nieuwe situatie. We hebben ons laten voorlichten en kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat de Triomatic T30 het beste bij ons past”, aldus Harry Mulder.

Dat de familie Mulder voor automatisch voeren zou kiezen was al snel duidelijk. “De arbeidsbesparing die het oplevert is enorm. Voorheen kostte het me 2,5 uur per dag om 125 koeien te voeren. Nu kost het bevoorraden van de bunkers me nog geen drie uur per week. Dat scheelt 12 uur arbeid per week”, aldus Nik Mulder. De keuze voor het Triomatic voersysteem ging niet over één nacht ijs. Vader en zoon vergeleken diverse automatische voersystemen van verschillende leveranciers. Een aantal kenmerken was doorslaggevend voor de keuze van de Triomatic T30. Nik Mulder: “Het automatisch voersysteem met bunkers is een overzichtelijk systeem met weinig draaiende delen, dus weinig poespas. Dat vonden we heel belangrijk. Daarnaast wilden we ook in twee stallen kunnen voeren met één systeem. De rijdende robot is daar uitermate goed geschikt voor. Bovendien kunnen we met één Triomatic robot tussen de 500 en 700 GVE voeren, dus daar kunnen we nog een flinke tijd mee vooruit. Al met al een systeem waarmee we goed zijn voorbereid op de toekomst.”

Bekijk de automatische voerssytemen Stel een vraag

Prijs opvragen