Ervaringen van veehouders met automatisch voersysteem

Melkveebedrijf Petter over 10 jaar automatisch voeren

v.l.n.r. Herman van Dijk, Arie Petter en Henry Petter

"Het is mogelijk om meerdere groepen, meerdere keren per dag te voeren. Er is ligt dus altijd vers voer. Dat is een heel belangrijke factor. Hoe beter je de droge koeien kunt bedienen, des te beter ze presteren en des te minder problemen er later ontstaan."

Aan de keukentafel vertelt Henry Petter trots over de cijfers die compagnon Herman van Dijk tijdens een bijeenkomst van de studieclub liet zien. “Ze waren zo verbaasd, ze geloofden het bijna niet. Dat had je moeten zien. Herman gaf het rantsoen en de melkopbrengst op. ‘Met zo weinig voer, zoveel opbrengst?’, vroegen ze verwonderd.” Het bedrijf produceert gemiddeld 9.500 kg melk per koe per jaar met 4,34% vet en 3,5 % eiwit en een BSK van 47,8. Het voerefficiëntie cijfer ligt tussen de 1.55 en 1.57, terwijl de gemiddelde voerefficiëntie in West-Europa op 1.30 ligt. Een mooi cijfer dus. “We voeren momenteel 21,9 kg DS per koe per dag. Dat halen we omdat we twaalf keer per groep per dag voeren. Dat is mogelijk dankzij het automatisch voersysteem”, aldus Henry Petter. 

“Met zo weinig voer, zoveel opbrengst?”

VOF Petter heeft inmiddels tien jaar ervaring met het Triomatic automatisch voersysteem. Henry Petter is een van de veehouders die aan de wieg stond van de ontwikkeling van het eerste Triomatic automatisch voersysteem. Hij is diegene geweest die als pionier zijn wensen en bevindingen bij het ontwikkelingsteam van Trioliet op tafel legde. Hoewel hij niets zag in een melkrobot (argument: “Ik wil de koeien 2 keer per dag zien”), zag hij veel voordelen in automatisch voeren. Die voordelen zijn inmiddels groter dan hij had vermoed. Henry: “Het heeft ons meer gebracht dan we van tevoren ooit hadden kunnen bedenken. Met name de flexibiliteit in tijdsindeling is een groot pluspunt. We kunnen nu een paar dagen vooruit, zonder dat we er naar om hoeven te kijken. Het inkuilen kunnen we nu bijvoorbeeld zelf doen in plaats van dat we het uitbesteden. Bovendien is de rangorde in de groep weg omdat er altijd vers voer ligt en zijn de vaste voertijden en de hoge voerfrequentie belangrijk. Dat brengt rust in de stal. De vaarzen doen het bovengemiddeld goed in de koppel.” 

Niet meer, maar beter

Het melkveebedrijf, geleid door Herman van Dijk, Henry Petter en zoon Arie, omvat 250 melkkoeien. Het voordeel van het automatisch voersysteem is dat er tot één honderdste achter de komma gestuurd kan worden en zo het beste rendement kan worden gehaald. Henry:  “De hoge voerefficiënte is natuurlijk te danken aan allerlei verschillende factoren. Het gaat niet alleen om het voeren, maar om het totale (kosten)plaatje. Wij proberen zelfvoorzienend te zijn als het gaat om ruwvoer en we kopen minder fosfaatrijke producten in. Zo beperken we ook de hoeveelheid fosfaat die afgevoerd moet worden. Zo kun je heel nauwkeurig werken en haal je een hoog rendement in je totale bedrijfsvoering. We streven niet naar meer, maar naar beter. Het automatisch voersysteem zorgt dat je die flexibiliteit hebt.” 

Voorheen werd er twee uur per dag gevoerd, zo’n veertien uur per week. “Tegenwoordig kost het voeren ons slechts 4,5 uur werk per week. Er gaat zo’n 80 ton ruwvoer per week doorheen en ca. 15 kg restvoer. Het is bovendien mogelijk om meerdere groepen, meerdere keren per dag te voeren. Er is ligt dus altijd vers voer. Zelfs een klein rantsoen samenstellen voor drie droge koeien is mogelijk. Dat is een heel belangrijke factor. Hoe beter je de droge koeien kunt bedienen, des te beter ze presteren en des te minder problemen er later ontstaan. Op dat vlak is het automatisch voersysteem echt concurrerend met loonwerk want nu voeren we de droogstaande koeien twee keer per dag i.p.v. één keer in de twee dagen. Dat is het beste voor de beesten. Maar niet alleen de koeien hebben er voordeel aan. Ik heb zelf ook hobby’s en daar kan ik nu tijd voor vrijmaken. Ook niet onbelangrijk natuurlijk”, lacht Henry.  

Je hebt meer vrijheid

De tijdstippen van de voerbeurten kunnen verschoven worden als dat nodig is. Met name bij warm weer is het handig om de voerbeurten te kunnen sturen. Herman van Dijk: “We voeren in de zomer vaker ’s nachts. Bij die nachtelijke voerbeurten maakt het systeem gebruik van het nachttarief, dus dat is extra voordelig. Persoonlijk vind ik die flexibiliteit erg prettig en het betaalt zich terug”. Arie Petter vult aan: “Het grootste voordeel is dat je meer vrije tijd hebt. Je hebt de vrijheid om even weg te gaan, je hoeft niet meer zo op de klok te leven. We hebben geen van drieën meer een horloge om, dat zegt toch genoeg”, lacht Arie. 

Investering van voerrobot

Het melkveebedrijf schrijft de investering van het automatisch voersysteem in 20 jaar af. “De investering voor het Triomatic T40 automatisch voersysteem was ongeveer  € 200.000,-. We zijn nu op de helft en het systeem gaat nog makkelijk tien jaar mee. Aan onderhoud hebben we een paar keer een set messen moeten aanschaffen. Maar als je dat wegstreept tegen de dieselkosten van een zelfrijder of tractor dan heb je dat er zo uit.” Dat het om een forse investering gaat ontkennen de heren niet. Henry: “Daarmee voeren we wel 250 koeien. Het gaat om het totaalplaatje. Wat stop je erin en wat haal je eruit? Je moet onder de streep kijken, dat is waar het om gaat. Met een kostprijs van 0,5 cent per liter melk (onderhoudskosten, afschrijving en quotum van 2,5 miljoen liter melk) doen we het uitstekend. Je moet als veehouder op de lange termijn kunnen denken en er dan naar handelen.”

Bekijk voersystemen

Stel een vraag

Prijs opvragen