Ervaringen van veehouders met automatisch voersysteem

“Capaciteit en mengkwaliteit gaven de doorslag”

Het is opvallend rustig in de stal, de koeien liggen tevreden te herkauwen of staan nieuwsgierig bij het hek. Niets lijkt er op dat ze ondertussen aan het werk zijn. Cock Verweij is melkveehouder en kaasmaker. Samen met zijn twee broers runt hij het familiebedrijf in Polsbroek (Utrecht). Hun 340 melkkoeien zorgen samen voor 10.000 kg Goudse kaas per week. 

Alle kazen van Verweij dragen het rijksmerk ‘kaas van de boerderij’. De kaas wordt ambachtelijk gemaakt volgens de strenge kwaliteitsnorm voor voedselveiligheid, de Kwaliteitszorg Boerderijzuivel. Dat betekent dat er hoge eisen worden gesteld aan de hygiëne en dat er regelmatig inspecties plaatsvinden, zowel in de stal als in de kaasmakerij. “We melken zo schoon mogelijk en houden de stal extra netjes,” aldus Verweij. 

“Kwaliteit van de melk is het belangrijkst”

Voor een smaakvolle rauwmelkse kaas is de kwaliteit van de melk het belangrijkst. De melk die Verweij produceert heeft een vetgehalte van 4,6% en een eiwitgehalte van 3,9%. De mooie melkgehaltes zijn te danken aan het nauwkeurig samengestelde voerrantsoen. “Als het rantsoen niet klopt dan merk je dat direct aan klauwproblemen, de meststructuur, de melkgift en de gehaltes in de melk. Een lager vetgehalte kan betekenen dat er te weinig structuur in het voer zit of dat de koeien selecteren.” Het is dus zaak om een uitgebalanceerd rantsoen samen te stellen en het vervolgens zo goed mogelijk te mengen. Het voerrantsoen van Verweij bestaat uit kuilgras, mais, perspulp, stro, krachtvoeders en mineralen. Het bedrijf voorziet nagenoeg in de eigen ruwvoervoorziening met 120 ha grasland en 10 ha mais. 

Automatisch voersysteem als extra arbeidskracht

Toen in 2014 een nieuwe stal werd gebouwd koos Verweij voor een automatisch voersysteem. “De capaciteit van de Triomatic gaf de doorslag. We voeren de melkkoeien 18 keer en de andere groepen 12 keer per dag. Als we geen voerrobot zouden hebben dan zouden we extra personeel moeten inhuren. Maar zelfs dan zouden we lang niet zo flexibel zijn als nu. Voorheen voerden we hooguit 4 ladingen per dag met een voermengwagen. Dat kostte ook nog eens veel meer tijd. Voor het uitkuilen, het vullen van de voermengwagen en het uitdoseren waren we zo’n zes uur per dag kwijt. Nu hoeven alleen nog maar de voerkeuken bij te vullen, dat doen we meestal op maandag, woensdag en vrijdag. Het voeren kost ons in totaal 12 uur per week, inclusief de werkzaamheden bij de kuilen en rantsoenaanpassingen. In het weekend gaat het voeren gewoon door zonder dat we er omkijken naar hebben. Dat maakt ons enorm flexibel, we kunnen de bespaarde tijd aan iets anders besteden. Een ander voordeel is dat we het voeren gemakkelijk kunnen aanpassen aan bijvoorbeeld de  weersomstandigheden. Als het overdag erg warm is stellen we de voerbeurten zodanig in dat er minder voer wordt geserveerd. Als het dan ’s avonds afgekoeld is kan er een extra hoeveelheid of een extra voerbeurt geactiveerd worden. Zo kunnen we optimaal inspelen op de omstandigheden en de behoefte van de koeien.” 

Het Triomatic automatisch voersysteem draagt in vele opzichten bij aan een schonere, gezondere omgeving voor mens en dier. Het is niet alleen voorzien van het unieke Trioliet snijdsysteem dat zeer weinig energie verbruikt en de voerstructuur intact laat, er rijdt bovendien geen trekker door de stal met vieze banden, ongezonde uitlaatgassen en een hoog brandstofverbruik. Ook is er meer rust in de stal omdat het vee meerdere malen per dag voer krijgt aangeboden. Dankzij de hogere voerfrequentie en de versheid van het voer kunnen de koeien meer voedingsstoffen opnemen uit het voer. Niet alleen vaker maar ook structuurrijk voeren leidt tot een betere vertering en een gezonde pensfunctie van de koe. Dus met een laag energieverbruik en een gezondere veestapel behoort de Triomatic ook tot de groene producten van Trioliet.

Minder krachtvoer nodig

Cock Verweij noemt de mengkwaliteit als tweede doorslaggevende factor bij de keuze voor een Triomatic voerrobot. Verweij: “Sinds we met de Triomatic voeren heerst er rust in de stal en is de voerefficiëntie flink gestegen. De robot mengt zeer goed, de koeien kunnen niet selecteren en dat vertaald zich terug in de opbrengst. Dankzij het goede mengresultaat gebruiken we nu veel minder krachtvoer dan voorheen.” 

De koeien zien er tevreden uit. Elke koe heeft zijn eigen plek en er is geen concurrentie aan het voerhek. Over een uurtje gaan ze naar de melkput. De volgende ochtend zal er van hun ‘witte goud’ kaas gemaakt worden. De ambachtelijke boerderijkaas van Verweij wordt voor een deel verkocht via de speciaalzaken en voor een deel geëxporteerd worden naar Frankrijk, Engeland, Kroatië en de Verenigde Staten. Een mooi staaltje Hollands vakmanschap. 

Naam: Cock Verweij
Bedrijf: Kaasboerderij Verweij in Polsbroek (Utrecht)
Aantal melkkoeien: 340 stuks
Arbeidskrachten: 6 fte’s
Voert met: Automatisch voersysteem Triomatic T40 New Edition met zelfrijdende voerrobot
Voerefficiëntie: 1,57

Benieuwd of automatisch voeren ook voor jouw bedrijf interessant is? 

Bekijk voersystemen

Stel een vraag

Prijs opvragen