Nieuwsartikelen over automatisch voeren

Nu investeren of wachten?

Hoewel de melkprijs weer gestegen is en het fosfaatreductieplan langzaam maar zeker vorm krijgt valt het nog steeds te bezien hoeveel melk er geproduceerd mag worden na 1 januari 2018. Er is nog steeds veel onzekerheid in de melkveehouderij, bijvoorbeeld over het aantal veehouders dat gebruik maakt van de stoppersregeling en hoeveel er in de fosfaatrechten gekort gaat worden. We zullen dus moeten afwachten of de regelgeving de markt stabiliseert en hoe de melkveehouderij er dan voor staat. Het is weer een van de vele hobbels die genomen moet worden. Velen wachten af en houden de hand op de knip. Want waarom zou een veehouder nu investeren? Of is het juist verstandig om nu te investeren zodat je klaar bent voor de toekomst? Een toekomst die er, volgens de deskundigen, rooskleurig uitziet.

Investeren in automatisering lijkt in onzekere tijden niet direct een logische stap. Maar dat zou nog wel eens heel anders kunnen uitpakken dan het in eerste instantie lijkt. Minder produceren? Koeien verkopen? Dat zijn vragen die nu spelen. Maar is dat ook verstandig op de lange termijn? Want als de markt zich stabiliseert en het productieniveau weer op het oude niveau zit (of hoger), moet men daar wel op voorbereid zijn.

MIA/Vamil subsidieregeling op automatisch voersysteem

Het is beter om nu alvast een lange termijn strategie voor het bedrijf uit te stippelen. Dat betekent keuzes maken. Investeren in grond, mechanisatie of automatisering. Het is natuurlijk afhankelijk van de bedrijfssituatie, maar het verbeteren van bepaalde processen levert gegarandeerd rendement op. Neem bijvoorbeeld het melken en voeren, een dagelijkse terugkerende taak die veel tijd kost. Investeren in deze taken leidt uiteindelijk tot een lange termijn besparing. Bovendien valt het Triomatic automatisch voersysteem in 2017 onder de MIA/Vamil-regeling. Dat betekent belastingvoordeel bij de aanschaf van het systeem. De regeling biedt de mogelijkheid 75% van de investering op elk moment af te schrijven plus een investeringsaftrek van 27% in het eerste jaar.

Eerste Triomatic voerrobot loopt al meer dan tien jaar

Waar op dit moment wellicht zo’n anderhalf uur per dag aan voeren wordt besteed, kan de arbeidstijd met een automatisch voersysteem beperkt worden tot één uur per drie dagen. De kosten van de inverstering worden verdeeld over de levensduur van de voerrobot. De eerste Triomatic voerrobot draait nu al tien jaar, lees hier het verhaal. Bovendien varen de koeien er wel bij want ze krijgen meerdere keren per dag vers voer aangeboden. Dat zorgt voor meer rust aan het voerhek en een betere start voor de jonge vaarzen. 

De productiekosten kunnen dus omlaag gebracht worden wanneer er gelet wordt op de vaste kosten. Daar vallen natuurlijk ook de energiekosten, onderhoudskosten, rente, en de kosten van veeartsen en eventuele randapparatuur onder. Automatisering in de stal loont op termijn en met de lage rente van dit moment is een investering in de toekomst helemaal niet zo gek als men wellicht denkt. Vraag ook eens naar de financieringsmogelijkheden. 

Bekijk Triomatic automatische voersystemen

Stel een vraag