Nieuwsartikelen over automatisch voeren

Melkveebedrijf het Ommerkanaal voert al 15 jaar automatisch

Petter is de veehouder die als pionier aan de wieg stond van de ontwikkeling van het eerste Triomatic automatisch voersysteem. Henry: “Het heeft ons meer gebracht dan we van tevoren ooit hadden kunnen bedenken.


Het is altijd een gezellig weerzien met de familie Petter en Herman van Dijk op melkveebedrijf het Ommerkanaal in Ommen. Aan de keukentafel zitten Henry en Arie Petter en nadat ze de gasten een heerlijke kop koffie heeft ingeschonken en heeft voorzien van een lekker gebakje, schuift Annie ook gezellig aan. De taart is voorzien van een mooie foto met daarop Herman, Arie en Henry voor hun voerrobot op de voergang van hun melkveebedrijf met daarbij het logo van “15 Years Triomatic”. “Tsjonge zeg, is het alweer 15 jaar geleden dat ons automatisch voersysteem Triomatic is opgestart? Wat gaat de tijd toch snel”! 

Al snel gaat het over september 2006, toen de Triomatic T40 bij melkveebedrijf Ommerkanaal zijn eerste voerbeurten ging verzorgen voor de 250 melkkoeien. Na een snelle rekensom komen we tot de constatering dat deze Triomatic voerrobot in de afgelopen 15 jaar ruim 150.000 voerbeurten heeft verzorgd! En, zoals altijd in de afgelopen 15 jaar, ligt de stal er keurig bij en is de Triomatic T40 nog in een prima “conditie”.
 
Aan de keukentafel vertelt Henry Petter trots over zijn ervaringen en resultaten met zijn Triomatic in de afgelopen 15 jaar. Petter is de veehouder die als pionier aan de wieg stond van de ontwikkeling van het eerste Triomatic automatisch voersysteem. Henry: “Het heeft ons meer gebracht dan we van tevoren ooit hadden kunnen bedenken. Met name de flexibiliteit in tijdsindeling is een groot pluspunt. We kunnen nu een paar dagen vooruit, zonder dat we er naar om hoeven te kijken. Je kunt de blokken uitsnijden en in de voerkeuken laden wanneer je wilt. Bovendien is de rangorde in de groep weg omdat er altijd vers voer ligt en zijn de vaste voertijden en de hoge voerfrequentie belangrijk. Dat brengt rust in de stal. De vaarzen doen het bovengemiddeld goed in de koppel.”

Beter en efficiënter

Het voordeel van het automatisch voersysteem is dat er tot één honderdste achter de komma gestuurd kan worden en zo het beste rendement kan worden gehaald. Henry: “De hoge voerefficiënte is te danken aan allerlei verschillende factoren. Het gaat om het totale (kosten)plaatje. We proberen zoveel mogelijk rendement uit ons eigen ruwvoer te halen. We streven niet naar meer, maar naar beter en efficiënter.

Sinds 4 jaar past Melkveebedrijf het Ommerkanaal beweiding toe. In de zomerperiode daalt het aantal voerbeurten voor de melkkoeien van 12 maal per dag naar 8 maal per dag. De arbeidsbehoefte per week die nodig is voor het voeren schommelt tussen 2,5 uur in de week in de zomer tot ca. 5 uur per week in de winterperiode. Voorheen werd er twee uur per dag gevoerd, zo’n veertien uur per week. “Met de Triomatic kost het voeren ons slechts gemiddeld 4 uur werk per week. Er gaat zo’n 80 ton ruwvoer per week doorheen en ca. 80 kg restvoer blijft er over. Dat is ongeveer 1‰. Het is bovendien mogelijk om meerdere groepen, meerdere keren per dag te voeren. Er is ligt dus altijd vers voer. Zelfs een klein rantsoen samenstellen voor drie (close up) droge koeien is mogelijk." 

Return on Investment

Bij de laatste hap gebak vraag ik de heren toch nog even naar de terugverdientijd van hun automatisch voersysteem. Het melkveebedrijf schrijft de investering van het automatisch voersysteem in 20 jaar af. “De investering voor het Triomatic T40 automatisch voersysteem was ongeveer  € 200.000,-. We zijn nu op driekwart en het systeem gaat nog makkelijk vijf jaar mee." Nadat we de besparingen op het gebied van de arbeid, energiekosten (diesel en stroom) en restvoer opgeteld hebben en daar de onderhoudskosten bij op tellen komen we aan een ROI (Return on Investment) van tussen de 8 en 9 jaar.

Henry vult hierop aan: "Wat stop je erin en wat haal je eruit? Je moet onder de streep kijken, dat is waar het om gaat. Je moet als veehouder op de lange termijn kunnen denken en er dan naar handelen. En soms is een iets hogere investering goedkoper op de langere termijn.” 

Triomatic Automatisch Voeren     Vraag stellen